A-B-C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
Çalışanların başına gelebilecek her türlü kazadan koruma görevi işverene aittir fakat çoğu zaman işveren iş güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip değildir ve istenmeyen kazalar ortaya çıkabilir, hatta bu kazalar küçük olsa dahi, yüklü tazminat, zaman kaybı hatta ve hatta can kaybı gibi son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hem çalışanı hem de işvereni korumak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6631 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kapsamında tehlike sınıfına göre faaliyet gösterdiğiniz sektörde İş Güvenliği Uzmanı hizmeti almanızı zorunlu kılmıştır. İş güvenliği uzmanı ÇSGB tarafından yetkilendirilmiş, İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesine sahip yetkili kişilerdir.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ İŞ YERLERİNE GÖRE GÖREVLENDİRİLMESİ
· A Sınıfı İş Yeri Uzmanı Belgesine sahip olanlar, bütün tehlike sınıflarında yer alan iş yerlerinde,
· B Sınıfı İş Yeri Uzmanı Belgesine sahip olanlar, tehlike veya az tehlikeli sınıflarında yer alan iş yerlerinde,
· C Sınıfı İş Yeri Uzmanı Belgesine sahip olanlar, yalnız az tehlikeli sınıflarında yer alan iş yerlerinde görev yaparlar.
İŞ YERİ UZMANININ GÖREVLERİ
- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken tedbirleri işverene bildirir, ortaya çıkan iş kazası ve meslek hastalıklarının araştırılması ve tekrarlanmaması konusunda rehberlik yapar ve önerilerde bulunur,
- İş güvenliği ve sağlığı açısından risk değerlendirmesi yapar ve alınması gerekilen önlemlerle ilgili işverene önerilerde bulunur ve takibini yapar,
- Çalışma ortamının gözetimini yaparak yapılması gerekilen periyodik bakım, kontrol, ölçüm planlama ve uygulamaları kontrol eder.
- Kaza, yangın, doğal afet ve patlama gibi acil durumlarda yapılması gerekilen ilgili periyodik eğitim ve tatbikatların yapılmasıyla ilgili acil durum planlaması yapar,
- Çalışanları ve işvereni iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli eğitim ve bilgilendirmeyi yapar.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ÇALIŞMA SÜRESİ HESAPLAMA
- Az tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dk. Çalışan sayısı 1000den fazla ise her 1000 kişi için tam gün çalışacak en az 1 İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısını 2000’nin katlarından fazla olma durumunda ise geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar İş Uzmanı ek olarak görevlendirilir.
- Tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dk. Çalışan sayısı 500’den fazla ise her 500 kişi için en az 1 iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının 1500’ün katlarından fazla olma durumunda ise geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar İş Uzmanı ek olarak görevlendirilir.
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 40 dk. Çalışan sayısı 250’den fazla ise her 250 kişi için en az 1 iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının 250’nin katlarından fazla olma durumunda ise geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar İş Uzmanı ek olarak görevlendirilir.
ALPİM OSGB ‘’6631 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’’ kapsamında faaliyet gösterdiğiniz sektörde tehlike sınıfınıza uygun konusunda tecrübeli İş Güvenliği Uzmanları ile sizlere hizmet vermektedir. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı danışmanlık ücretleri ve hizmet detaylarımız için lütfen iletişime geçiniz.